Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe placki z korzenną przyprawą
Następnie dodajemy mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier.
Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka.
Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem.
Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać.
Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę.
Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego jogurtu i owoców.