ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 kg
  • jajka

    2
  • sól czosnkowa

  • olej do smażenia

  • ser gorgoznola

    200 g
  • śmietanka 12-procentowa

    1/2 szkl.
  • mąka orkiszowa

    1-1,5 pełnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce, razem
ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby
warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody.
Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję
jak placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz
wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny,
brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym
ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły.

W międzyczasie ser wkładam do rondelka, wlewam śmietankę
i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się nie rozpuści,
ciągle mieszając - aby nie przypalić.
Gotowy ser zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy.
Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać
na patelni, uważając, by ich nie spalić).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 26.09.2013 11:45
bardzo apetycznie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat