Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe naleśniki z poziomkami
· 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· ok. 3 łyżki cukru waniliowego
· 2 jajka
· 2-2,5 szklanki wody gazowanej
· szczypta soli
· masło klarowane do smażenia
Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie na odrobinie masła smażymy cienkie naleśniki.
Nadzienia: krem czekoladowy
· zmielony ser + cukier waniliowy do smaku
· mascarpone + cukier waniliowy do smaku + odrobina soku z cytryny
· płatki migdałowe (ok. 100 g) skarmelizowane na łyżce masła i łyżce brązowego cukru
· ulubiony dżem
· owoce- poziomki, borówki, jeżyny
Naleśniki nadziewamy ulubionymi dodatkami. Moje ulubione warianty to:
- naleśnik posmarowany cienką warstwą nutelli oraz serka mascarpone z poziomkami
- naleśnik posmarowany dżemem malinowym oraz białym serem z dodatkiem leśnych owoców, posypany migdałową kruszonką
Smacznego!