Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe drożdżówki z nutą wanilii i kardamonu oraz jabłkowym nadzieniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa pół kg
mleko ciepłe 250 ml
drożdże 3 dag
cukier 5 łyżek
jabłka 1 kg
cukier pół szkl
przyprawy 1 op
kardamon 1 op
wanilia 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe drożdżówki z nutą wanilii i kardamonu oraz jabłkowym nadzieniem

Jabłka ścieramy na tarce (ja zrobiłam to w robocie kuchennym nie obierając ich), przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i dusimy do czasu aż będą miękkie a nadmiar soku odparuje.

W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto szybko wyrabiamy ok 2 minuty, dzielimy na połowę. Jedną z połówek rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy połową jabłek, zwijamy w roladę i ostrym nożem kroimy ok 1 cm plastry, które układamy w blaszce na natłuszczonym papierze do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Drożdżówkom dajemy jeszcze ok 15 min na wyrośnięcie i pieczemy ok 20 min w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak