Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
cukier trzcinowy 150 g
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rabarbar 6 łodyg
truskawki 200 g
na kruszonkę orzechową
cukier trzcinowy 50 g
masło 50 g
orzechy włoskie 60 g
mąka pełnoziarnista 300 orkiszowa
mąka pełnoziarnista 30 orkiszowa

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką

Kroki postępowania

1
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.

Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki tak aby pokrywały całość ciasta.

Możemy lekko wcisnąć je w masę.
Krok 1 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
2
Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Krok 2 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
3
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 3 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
4
Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
5
Smacznego :)
Krok 5 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 08.01.2013 14:23
pysznie sie prezentuje
Rafał10 27.08.2012 09:33
wygląda przewyśmienicie :)
Ankha 25.06.2012 14:37
Obiecujące połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak