Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200 g
  • cukier trzcinowy

    150 g
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rabarbar

    6 łodyg
  • truskawki

    200 g
  • na kruszonkę orzechową

  • cukier trzcinowy

    50 g
  • masło

    50 g
  • orzechy włoskie

    60 g
  • mąka pełnoziarnista

    300 orkiszowa
  • mąka pełnoziarnista

    30 orkiszowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.

Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki tak aby pokrywały całość ciasta.

Możemy lekko wcisnąć je w masę.
Krok 2 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Krok 3 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 4 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 08.01.2013 14:23
pysznie sie prezentuje
Rafał10 27.08.2012 09:33
wygląda przewyśmienicie :)
Ankha 25.06.2012 14:37
Obiecujące połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat