Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

    Składniki
  • mąka orkiszowa

    2 szkl.
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • zimne masło

    200 g
  • cukier puder

    1/3 szkl.
  • NA MASĘ:

    Składniki
  • rabarbar

    700 g
  • jabłka

    400 g
  • cukier brązowy

    2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • Na pianę

    Składniki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • białko

    4 szt.
  • woda zimna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, gotować na małym ogniu, bez przykrycia by odparowała woda (ok. 20 minut). Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą.
Krok 2 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
Ze wszystkich składników na ciasto szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części (1/3 i 2/3) spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny.
Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm).
Krok 3 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
Spód ciasta oprószyć bułką tartą i na to wyłożyć masę jabłkowo-rabarbarową.
Krok 4 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce.
Krok 5 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Krok 6 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
Podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.07.2016 21:46
pyszności :)
norweska20 09.12.2013 00:24
super przepis
mysza75 20.05.2013 23:01
Fajne połączenie rabarbaru, jabłek, i mąki orkiszowej
wyattearp 18.05.2013 21:03
uwielbiam !!!!!!!!!!!
Alex_M 18.05.2013 20:03
pyszne ciasto!
kasienka23 18.05.2013 12:26
wspaniałe, aż ślinka cieknie :)
Noruas 18.05.2013 12:24
orkiszowej jeszcze nie jadła, ani z rabarbarem, super kombinacja!
Halina14 18.05.2013 12:21
muszę wypróbowac ten przepis
paulina2157 18.05.2013 10:59
chętnie wypróbuje ten przepis
IwonaDD 18.05.2013 10:22
jak zawsze wygląda tak, że na myśl przychodzi mi tylko jedno słowo-" WOW "!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat