Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Na ciasto:
Składniki -
mąka orkiszowa
2 szkl. -
żółtko jajek
4 szt. -
zimne masło
200 g -
cukier puder
1/3 szkl. -
NA MASĘ:
Składniki -
rabarbar
700 g -
jabłka
400 g -
cukier brązowy
2/3 szklanki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cynamon
1 łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
Na pianę
Składniki -
cukier puder
1/2 szklanki -
białko
4 szt. -
woda zimna
1 łyżka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą.
Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze (20)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (10)