Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto: Składniki
mąka orkiszowa 2 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
zimne masło 200 g
cukier puder 1/3 szkl.
NA MASĘ: Składniki
rabarbar 700 g
jabłka 400 g
cukier brązowy 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Na pianę Składniki
cukier puder 1/2 szklanki
białko 4 szt.
woda zimna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać. Podgrzewać do zagotowania, gotować na małym ogniu, bez przykrycia by odparowała woda (ok. 20 minut). Przez sitko przesiać mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą.
Krok 1 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
2
Ze wszystkich składników na ciasto szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części (1/3 i 2/3) spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny.
Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta włożyć dno i boki tortownicy (na wysokość ok 3 cm).
Krok 2 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
3
Spód ciasta oprószyć bułką tartą i na to wyłożyć masę jabłkowo-rabarbarową.
Krok 3 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
4
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce.
Krok 4 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
5
Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok 1 godziny (podczas pieczenia piana może mocno urosnąć a później opadnie). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Krok 5 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto
6
Podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Krok 6 - Orkiszowa szarlotka z jabłkami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.07.2016 21:46
pyszności :)
norweska20 09.12.2013 00:24
super przepis
mysza75 20.05.2013 23:01
Fajne połączenie rabarbaru, jabłek, i mąki orkiszowej
wyattearp 18.05.2013 21:03
uwielbiam !!!!!!!!!!!
Alex_M 18.05.2013 20:03
pyszne ciasto!
kasienka23 18.05.2013 12:26
wspaniałe, aż ślinka cieknie :)
Noruas 18.05.2013 12:24
orkiszowej jeszcze nie jadła, ani z rabarbarem, super kombinacja!
Halina14 18.05.2013 12:21
muszę wypróbowac ten przepis
paulina2157 18.05.2013 10:59
chętnie wypróbuje ten przepis
IwonaDD 18.05.2013 10:22
jak zawsze wygląda tak, że na myśl przychodzi mi tylko jedno słowo-" WOW "!!!!!!!!
Kolorowa 18.05.2013 08:49
Bardzo intrygujące z tą mąką.
adelajda 18.05.2013 08:34
takiej szarlotki to chętnie spróbuję
fotoviderek 18.05.2013 08:28
Szarlotka jak malowana. Pycha :)
Rossie 18.05.2013 07:20
oj, wspanialości :)
2milutka 18.05.2013 07:01
pyszna na pewno!
miroslawa 18.05.2013 05:01
wygląda fantastycznie
treonina 18.05.2013 00:25
bardzo fajny przepis!
pestka 18.05.2013 00:21
super, właśnie dostałam rabarbar i zastanawiałam się co zrobić , teraz już wiem...
ONY_za_kare 18.05.2013 00:01
pychotka!!!
Sroczka 17.05.2013 23:32
Prawdziwe słodkie cudo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak