Orientalny rosół z kaczki

Orientalny rosół z kaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1
  • włoszczyzna

    1
  • grzyby mun

    25 gram
  • cebula

    1 opalona
  • woda

    2 litry
  • sos ostrygowy

    5 łyżek
  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • liście laurowe Prymat

    2
  • ziele angielskie całe

    kilka kulek
  • imbir

    4 plastry
  • trawa cytrynowa

    1 szczypta
  • makaron soba

  • szczypiorek

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie rosołu z kaczki:
Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum.Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego.

Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny.
Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową.

Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

11.07.2015 14:09
wygląda przepysznie

Margo1

31.05.2015 13:07
Takiego rosołku nie jadłam

Ifa

30.05.2015 09:08
Co za pychotka!! Uwielbiam takie orientalne smaki :)

dom-agi

30.05.2015 07:05
Dziękuję za miłe słowa!

dollce

29.05.2015 23:54
wygląda smakowicie

RenataZ-et

29.05.2015 23:51
ciekawy pomysł na rosół w nowej odsłonie :)

cooked

29.05.2015 21:56
musi być pycha ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat