Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalny rosół z kaczki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Podstawa to oczywiście mięso z kaczki doskonale znane w naszej kuchni, ale przede wszystkim bardzo popularne w kuchni orientalnej! Zachęcam wszystkich do przygotowania sobie tego wyjątkowego rosołu z mojego przepisu.

Składniki:

Składniki:

porcja rosołowa z mięsa kaczki 750 gramów
por (białe części) 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
liście limonki kaffir 4 sztuki
imbir 2 cm
kurkuma 5 cm
czosnek 2 ząbki
grzyby shimeji 75 gramów
olej sezamowy 4 łyżki
trawa cytrynowa 1 łyżka
sos sojowy 100 mililitrów
jajka duże 4 sztuki
kapusta pak choi 4 sztuki
makaron udon 200 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalny rosół z kaczki

Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, 2 cm powyżej mięsa. Dodajemy sos, zagotowujemy. Usuwamy szumowiny, dodajemy marchew i por pokrojone w talarki. Posiekany imbir i czosnek. Zgrillowane na oleju sezamowym  grzyby. Trawę cytrynową, liście kaffiru, kurkumę.

Gotujemy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.

Podajemy z ugotowanymi na miękko jajkami, grillowaną kapustą oraz makaronem udon.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak