Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalny gulasz ze śliwką.

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
boczek wędzony 10 dag
cebula 2 szt
pieczarki 20 dag
śliwki suszone 10 dag
czosnek 4 ząbek
Cebulka perłowa marynowana Smak 4 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne 150 ml
cukier 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietana 18 proc 100 ml
mąka
przyprawa do potraw Kucharek
bulion drobiowy 300 ml
tymianek 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalny gulasz ze śliwką.

Kroki postępowania

1
Zazwyczaj robię gulasz tradycyjny, dzisiaj trochę inny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna.


Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę.
Krok 1 - Orientalny gulasz ze śliwką. foto
2
Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić.
Krok 2 - Orientalny gulasz ze śliwką. foto
3
Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem.
Krok 3 - Orientalny gulasz ze śliwką. foto
4
Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane.
Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki perłowe i suszone śliwki.
Krok 4 - Orientalny gulasz ze śliwką. foto
5
Całość dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec dodać śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki, zaciągnąć 1 łyżeczką mąki.
Krok 5 - Orientalny gulasz ze śliwką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 02.10.2015 22:15
Bardzo fajny przepis
staropolanka5 06.05.2015 14:07
super gulasz
Lidzia 24.02.2014 09:40
W takiej postaci jeszcze nie jadłam. Muszę zrobić.
AnielskaSlodycz 20.02.2014 20:50
gulasz jest naprawdę dobry
Czyki 18.02.2014 16:09
Pięknie podany i tak wygląda, że ja też skosztuję:):)
Rysia 15.02.2014 20:49
Wygląda bardzo apetycznie i te śliwki.
DorotaZ 15.02.2014 18:38
Musi być pyszny:)
Barbara13 15.02.2014 14:37
ciekawe smaki:)
Krzysztof15 15.02.2014 14:02
musi byc smaczny
Gabi44 15.02.2014 13:50
Ciekawy smakowo.
Cranberry 15.02.2014 13:46
Podoba mi się z tą śliwką :)
sylwia_sl 15.02.2014 13:06
Taka wersja mi odpowiada !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak