Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalny bigos

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
kapusta biała 1/2 główki
kiełbasa 5 małych
słonina 2 łyżki
marchew 3 duże
pietruszka 3 szt
seler 1 kawałek
kindziuk 6 plasterków
koncentrat pomidorowy 1 szt
powidła śliwkowe 1 łyżka
dżem agrestowy 1 łyżka
dżem porzeczkowy 1 łyżka
whisky 1/2 szklanki
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalny bigos

Kapustę białą posiekać na grubych oczkach włożyć do wysokiego garnka. Dodać odrobinę wody i podgotować. Posolić i doprawić papryką ostrą i liściem laurowym. Dodać kapustę kiszoną (nie odcedzać). Dusić na małym ogniu i w międzyczasie dodawać poszczególne składniki:

Warzywa umyć i obrać, pokroić w półtalarki. Dodać do bigosu.
Kiełbaski (frankfurterki) pokroić. Dodać do garnka.
Dodać resztę składników i dusić co jakiś czas mieszając.

Przyprawy: imbir świeży posiekany (ok. 2 cm), pieprz, 1 papryczkę peperoncino suszoną (rozdrobnioną w moździerzu), 3 goździki.

Bigos jest jednocześnie treściwy i lekko słodki. Delikatnie da się wyczuć imbir i goździki, które sprawiają, że bigos smakuje jak danie orientalne. Z podanych składników wychodzi spory garnek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.02.2017 13:00
bardzo fajny pomysł
halina17 10.02.2017 20:23
Dobry bigos.
agnieszka214 10.02.2017 17:55
Musi być bardzo pyszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak