Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalna zupa z groszkiem cukrowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej sezamowy 2 łyżki
pasta curry 2 łyżki (czerwona)
imbir starty 1 łyżka
groszek cukrowy 300 g
grzyby mun 3 szt
mleko kokosowe 1 puszka
bulion warzywny 1,2 l
krewetki koktajlowe 200 g
kapusta pak choi 2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
makaron ryżowy 100 g
cebula dymka ze szczypiorkiem
sos rybny
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalna zupa z groszkiem cukrowym

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu lub tak jak u nas: zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 min dłużej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół).
W dużym rondlu rozgrzewamy olej.
Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu.
Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem.
Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 11.02.2018 13:45
Aż się głodna zrobiłam :)
Jagódka17
Jagódka17 10.02.2018 22:19
Zdecydowanie pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak