Orientalna zapiekanka z ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    (ok. 10 sztuk)
  • papryka czerwona

    (1 sztuka)
  • koncentrat pomidorowy

    ( 0,5 słoiczka)
  • cebula

    (1 sztuka)
  • czosnek

    (3 ząbki)
  • wiórki kokosowe

    ( 5-6 łyżek)
  • curry

    (3 łyżeczki)
  • cynamon

    (2 łyżeczki)
  • papryka słodka mielona

    (1 łyżeczka)
  • imbir mielony

    (1 łyżeczka)
  • chili pieprz cayenne

    (szczypta)
  • cukier kryształ

    (1 łyżeczka)
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 2 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotującej się wody na 5 minut. Następnie odcedzamy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Paprykę myjemy, również kroimy w kostkę i dorzucamy do ziemniaków.
Krok 3 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej wszystkie przyprawy. Podsmażamy chwilę.
Krok 4 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Do przypraw dorzucamy cebule i czosnek. Podsmażamy razem aż cebula się zeszkli.
Krok 5 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Koncentrat pomidorowy rozrabiamy ze szklanką wody.
Krok 6 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Rozrobiony koncentrat dolewamy do przypraw z cebulą. Dusimy razem, aż uzyskamy aromatyczny sos - ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe.
Krok 7 - Orientalna zapiekanka z ziemniaków foto
Powstały sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy.
Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 40 minut, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
W połowie pieczenia warto przemieszać ziemniaki, aby wszystkie się upiekły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat