Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    40 dag
  • szpinak

    60 dag
  • ryż

    2/3 szklanki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 duża szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • sól

  • tłuszcz do smażenia

  • oliwa

    6-7 łyżek
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kurkuma

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
Pieprz cayenne i zwykły oraz kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, słodką paprykę i trochę soli ucieramy w moździerzu. Dolewamy oliwę i dalej ucieramy. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie paseczki czosnek i lekko go rozgniatamy. Pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka marynujemy dokładnie w marynacie i zostawiamy na około 3 godziny.
Krok 2 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
Szpinak dokładnie płuczemy, odcinamy łodyżki, dusimy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, lekko solimy, podlewamy śmietaną i dusimy aż niemal cały płyn się zredukuje.
Krok 3 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
Zamarynowane wcześniej mięso smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie rumiane (w razie potrzeby możemy je jeszcze trochę dosolić).
Krok 4 - Orientalna pierś z indyka ze szpinakiem foto
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na talerzach układamy ryż, na nim podduszony szpinak i paskki z piersi z indyka. Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renia1 25.02.2012 22:31
o jejku jak smakowicie wyglada, super polaczenie, uwielbiam je
rjustysia 25.02.2012 12:12
Bardzo podoba mi się sposób podania :)
Mati13 21.01.2012 15:10
smacznie to wygląda
Elżbieta17 17.12.2011 17:35
ciekawy przepis:)
aniapetr 07.11.2011 22:37
Super! Coś pysznego!
Dorota76 12.10.2011 17:33
interesujące
Lotar 12.10.2011 13:02
super przepis !
Beatris 12.10.2011 12:01
Ciekawa potrawa.
Jarlin 12.10.2011 09:56
Pyszne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat