Orientalna marynata z warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzeszki ziemne

    150 g
  • różyczki brokuła

    250 g
  • kapusta biała

    200 g
  • dymki ze szczypiorkiem

    2 szt
  • marchew

    250 g
  • mango

    500 g
  • ogórki

    250 g
  • papryczka chili

    4 szt (zielone i czerwone)
  • cebule

    3 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • oliwa

    5 łyżek
  • kurkuma mielona

    1 łyżka
  • kora cynamonu

    1 szt
  • goździk Prymat

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    3 łyżeczki
  • ocet 10 %

    350 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki.
Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty.
Dodałem zmielone orzechy, kurkumę, połamaną na kawałki laskę cynamonu, goździki, cukier i sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut.
Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie nałożyłem do słoików. Słoiki szczelnie zamknąłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 10.04.2015 22:18
Bardzo oryginalna!
IKrakowianka 10.04.2015 19:50
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat