Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orawskie grulki od Hamrocyka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 1 kg
śmietana 1 szklanka
jajko 11 szt.
amoniak 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Orawskie grulki od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Na stolnice wsypać przesianą mąkę. Z 10 jajek - Białka oddzielić od żółtek żółtka utrzeć z 1/2 kg cukru do białości.Amoniak rozmieszać w śmietanie i po trochu dodawać do utartych żółtek. wymieszać i dodać do mąki. Ugniatać aż ciasto zrobi się jednolite. Następnie owinąć w folię i odłożyć na 12h.
Krok 1 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
2
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować literatką lub kieliszkiem o szerszym obrzeżu wycinać kółka .Układać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni jakieś 20 minut lub do momentu aż ciastka będą rumiane .W jeszcze ciepłych wykrawamy środek .
Krok 2 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
3
10 białek z 1/2kg cukru ubijamy na parze do momentu aż masa będzie stojąca.
Krok 3 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
4
środek ciastek mielimy maszynką do mięsa
Krok 4 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
5
ubitą pianą , rękawicą cukierniczą napełniamy połowę ciastek , drugą połową przykrywamy pianę i tworzymy jedno ciastko
Krok 5 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
6
Jedno pozostałe jajko roztrzepujemy z dodatkiem 100ml wody obtaczamy w nim ciastka ,
Krok 6 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
7
następnie w zmielonych okruszkach
Krok 7 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto
8
czasami do grulek stosuje krem budyniowy to wszystko zależy od upodobań.
Krok 8 - Orawskie grulki od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 14.10.2012 17:15
dlaczego niedokładny przepis ??? wyraźnie jest napisane ciasto to 1 kg mąki i 10 żółtek z białek robimy masę białkową .Amoniak to środek do ciastek .
Beata61 14.10.2012 14:59
wyglądają apetycznie
monisia1977 14.10.2012 11:35
jakiś niedokładny przepis
monisia8585 14.10.2012 11:00
uuu pyszne :)
Andysz 14.10.2012 09:46
mniammmmmm;]
Inal 14.10.2012 08:16
ho ho ile mąki i jaj:):)
Adamorek 13.10.2012 23:50
amoniak?
Ewa/kalapurtka 13.10.2012 23:29
Super
caffee_tea 13.10.2012 23:18
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak