Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak duży 1 sztuka
pomarańcze duże 2 sztuki
papryka mielona 2 łyżeczki
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
brązowy cukier 5 łyżeczek
olej 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć i osuszyć . Odciąć szyjkę , końcówki skrzydeł , kuper , skóry z tłuszczem przy otworze brzusznym .
Krok 1 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
2
Przeciąć przez środek piersi . Rozłożyć dociskając tak by kręgosłup sie wyłamał . Od środka usunąć kości żeber i dolny odcinek szyjki - tak by kurczak pozostał połączony .
Krok 2 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
3
Wymieszać olej z papryką , majerankiem , pieprzem i solą .
Krok 3 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
4
Natrzeć kurczaka pastą przyprawową .Zostawić na minimum 30 minut.
Krok 4 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
5
Pomarańcze obrać ze skórek
Krok 5 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
6
i pokroić w plastry . Ułożyć je na płasko i posypać cukrem ( na każdy plaster minimum 1 łyżeczkę ).

* Pomarańcze muszą być z tych słodkich bo inaczej po upieczeniu mogą być gorzkie .
Krok 6 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
7
Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia i obłożyć plastrami pomarańczy.
Rękaw umieścić na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika . Nastawić na 180 *C i piec 1 godzinę od chwili kiedy się temperatura ustali .
Krok 7 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
8
Wyjąć . Rozciąć rękaw . Zlać sos z pieczenia . Kurczaka ułożyć na dużym półmisku i obłożyć upieczonymi cząstkami pomarańczy .
Krok 8 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto
9
Rozklapciałym nazwały go wiele lat temu dzieci . Wtedy ze względu na mały dostęp ( a w zasadzie totalny brak ) do pomarańczy była to potrawa świąteczna . Pierwotnie piekłam go nadzianego pomarańczami w całości ale wymagał za dużo zachodu . Spróbowałam przeciąć przez pierś i ułożyć do pieczenia taki rozłożony . Można było przykryć folią i nie trzeba było tak pilnować . Dzieci stwierdziły , że kurczak wygląda jak by miał wypadek i rozklapciał się .
Krok 9 - Oranżowy ,,rozklapciały" kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 15.07.2013 09:31
wygląda rewelacyjnie
Lampencjo 29.05.2013 17:06
świetny pomysł
dodi 29.05.2013 14:04
na pewno pyszny
iwi 29.05.2013 13:54
Super smak
wyattearp 29.05.2013 11:13
PRZEPYSZNIE WYGLĄDA !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak