Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orange curd z imbirem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier kryształ 200 g
masło 120 g
pomarańcza 4 szt.
żółtko surowe 4 szt.
jajko 2 szt.
limonka 1 szt.
imbir 1 i 1/2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Orange curd z imbirem

Pomarańcze dobrze sparzyć wrzątkiem. Z owoców zetrzeć skórkę, a następnie dokładnie wycisnąć z nich sok. Sok wycisnąć również z limonki.

W metalowym naczyniu umieścić całe jaja, żółtka oraz cukier. Roztrzepać. Dodać do nich imbir starty na drobnych oczkach tarki, połowę startej skórki z pomarańczy (resztę można wykorzystać w inny sposób), sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki oraz masło. Wymieszać składniki.

Naczynie ustawić na garnku z gotującą wodą tak, aby nie dotykało dna. Podgrzewać, cały czas mieszając, do czasu, aż krem stanie się gładki i zgęstnieje. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce (nie dłużej niż dwa tygodnie).

Orange curd jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników, czy racuchów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 26.03.2013 10:05
bardzo smaczny przepis
Fiffi 25.03.2013 23:08
pyszności, bardzo apetyczne
Katarzyna/kate1980 21.01.2013 22:03
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak