Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z serka ricotty

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ricotta 250 g
mąka 250 g + do podsypywania
cukier 50 g
cukier puder do posypania
śmietana 3 łyżki
olej do smażenia 1/2-1 l
żółtko jajek 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z serka ricotty

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z sodą; Dodać żółtka, cukier,serek ricotta,śmietanę i zagnieść ciasto;
Krok 1 - Oponki z serka ricotty foto
2
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm, za pomocą szklanki i kieliszka wycinać krążki z dziurką w środku; Ciasto, które zostało ze środków i boków jeszcze raz zagnieść i ponownie wycinać krążki aż do wykończenia ciasta;
Krok 2 - Oponki z serka ricotty foto
3
Olej rozgrzać do temperatury min.180 stopni,a następnie smażyć na nim krążki ciasta aż do zarumienienia z obydwu stron;
Wyjmować z oleju łyżką cedzawkową lub małym sitkiem, odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach kuchennych;
Krok 3 - Oponki z serka ricotty foto
4
Ostudzone oponki posypać cukrem puderem;
Krok 4 - Oponki z serka ricotty foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Oponki z serka ricotty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.08.2016 09:52
Bardzo apetyczne !
Klausia 05.11.2014 21:56
super przepis
Ola1young 20.05.2014 14:04
pyszne do kawy czy herbaty
aginaa 04.05.2014 15:16
musza byc pyszne
Aannkaa82 15.01.2014 19:19
ciekawy pomysł z serkiem... z ricottą jeszcze nie jadłam, ale oponki uwielbiam więc myślę że by mi smakowały :)
erym 09.11.2013 17:18
super deserek
Róża1 27.10.2013 13:31
wyglądają bardzo smakowicie:-)
Łucja 08.10.2013 21:54
pyszne oponki :D
ONY_za_kare 19.09.2013 15:09
wyglądają na bardzo puszyste :)
fotoviderek 19.09.2013 07:51
Bardzo apetyczne oponki. Super :)
Alex_M 18.09.2013 10:40
musiały być przepyszne!
Mniam 16.09.2013 07:38
Bardzo fajnie wyglądają, takie puszyste.
iziona 16.09.2013 07:30
Cudne zdjęcie :)
everay 15.09.2013 20:37
uwielbiam takie
lara 15.09.2013 17:32
ciekawy przepis
Jadwiga/Jaga85 15.09.2013 14:45
Idealne:) Ja chcę jednego!!!!!
2milutka 15.09.2013 14:35
ale pyszności:)
babeczka007 15.09.2013 14:26
wyglądają smakowicie :)
anemon 15.09.2013 14:17
Twoje oponki są takie jak lubię najbardziej: puszyste, nie nasiąknięte tłuszczem, no i nie są "klapciate". Z ricottą jeszcze nigdy nie robiłam.
Konczi 15.09.2013 13:48
pyszne są, uwielbiam :)
Agata
Agata 15.09.2013 13:38
ale pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak