Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
twaróg półtłusty 500 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 sztuki
kwaśna śmietana 250 ml
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Mąkę przesiewamy na stolnicę.Ser przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mąki wraz z żółtkami,cukrami, sodą oczyszczoną,octem i śmietaną.Zagniatamy ciasto.Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm.Szklanką wykrawamy kółka a kieliszkiem w środku dziurkę.Kulki,które powstały po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść na oponki albo usmażyć.W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz.. Żeby sprawdzić czy olej jest dobrze nagrzany wrzucamy kawałek ciasta.Jeśli wypłynie od razu to olej jest za gorący a jeśli zbyt długo ciasto się nie wynurza to jeszcze jest za zimny.Ciasto powinno wypłynąć po 2 minutach od wrzucenia na tłuszcz.Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor.Wyjmujemy na ręcznik papierowy.Gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 23.02.2017 22:11
Poproszę parę takich oponek :)
ania2610 23.02.2017 19:39
bardzo lubię, dawno już nie robiłam :)
Bernadeta1 23.02.2017 17:33
bardzo takie lubię, pyszne
KORAL 23.02.2017 16:59
fajny deser :)
Franciszek 23.02.2017 15:55
dobre na tłusty czwartek
Wacław 23.02.2017 14:24
bardzo pyszne oponki :-)
pestka 23.02.2017 13:17
wyglądają pysznie
magdow 23.02.2017 13:16
smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak