Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser biały 500 gram
mąka 500 gram
cukier 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżeczka
jogurt naturalny 1 kubeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Z mąki sera, cukru, żółtek, spirytusu, proszku do pieczenia i jogurtu zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy duże kółka, a w ich środku kieliszkiem robimy dziurkę. Kulek używamy jako małych pączków.

Do zimnego oleju dodajemy kieliszek spirytusu.Oponki smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone oponki osuszamy na papierowych ręcznikach a następnie posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 04.08.2014 14:09
uwielbiam oponki
Ola1young 03.05.2014 13:40
bardzo lubię oponki :)
pestka 24.04.2014 09:43
bardzo smakowicie wyglądają
Ania84 06.03.2014 17:34
pięknie wyglądają!
everay 06.03.2014 16:01
mniam mniam:))
Sylwia26 06.03.2014 15:12
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak