Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
jaja 4 szt
cukier puder 40 gram
masło miękkie 100 gram
miód 1 łyżka
mleko 1 szklanka
drożdże 50 gram
sól 1/4 łyżeczki
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
olej do smażenia .... ....
cukier drobny do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle

Zmielić ugotowane ziemniaki /powinny być sypkie/. W głębokiej misce połączyć ziemniaki z mąką i pozostałymi składnikami, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Wyrobić starannie całość do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć i pozostawić chwilę /aby odpoczęło/. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką. Gotowe kółeczka ułożyć na posypanej mąką ściereczce lub papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy oponki podwoją swoją objętość są gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć krążki z obu stron zmniejszając płomień, aby nie przypalić ciasta i upiec je od środka. Oponki powinny być ładnie przyrumienione. Po usmażeniu ułozyć je na papierowym ręczniku by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 15.08.2015 21:08
cudowne z chęcią spróbuję kiedyś
kasienka23 06.02.2013 09:31
super, zjadłabym chętnie!
joanna__s 06.02.2013 08:16
Ładnie wyglądają. Przepis w sam raz na tłusty czwartek. Tak dla odmiany.
Beatris 05.02.2013 23:25
Z takiego przepisu sama z chęcią skorzystam.
Noruas 05.02.2013 23:09
piękne jak z cukierni!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak