Przepis i sposób przygotowania na: OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI
SOLONY KARMEL:
Do rondelka wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia.
Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut.
Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe.
OPONKI:
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.
Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę.
Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.
Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.
Smacznego!