Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl.
ser biały 25 dkg
żółtko jajek 4 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1 czubata łyżka
cukier 1/2 szkl.
śmietana 250 ml
DODATKOWO:
olej do smażenia
ocet 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Ser mielimy, bądż blendujemy, by stał się puszysty. Do naczynia wrzucamy mąkę, zmielony ser, zółtka, sodę, cukier ocet i smietanę. Ugniatamy ciasto aż stanie się jednolite. W razie potrzeby mozna podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok. pół cm. Szklanką wykrawamy kółka, w środku robimy dziurkę kieliszkiem. Smażymy na rozgrzanym ogniu z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 07.11.2012 06:40
dobre
babajaga1969 07.11.2012 01:28
bardzo to lubię
treonina 06.11.2012 23:43
gdyby się tylko oponki od takich oponek nie robiły to byłoby cudownie! :-)
SmakChwili 06.11.2012 23:32
oj ale mam teraz smaka na taką oponkę, no może dwie .. ewentualnie dziesięć ;)
Fiffi 06.11.2012 22:39
bardzo lubię
sara1 06.11.2012 22:24
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak