Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka
3 szklanki -
cukier puder
80 gramów -
serek homogenizowany
4 sztuki -
jaja
2 sztuki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 szczypta -
ocet
3 łyżki
Do posypania:
-
cukier puder
1 łyżka
Do smażenia:
-
olej
3 szklanki
Sposób przygotowania
Z przygotowanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj na placek grubości 1cm. Za pomocą szklanki z ciasta wycinaj kółka, następnie w środku kółek kieliszkiem wycinaj drugie, sporo mniejsze kółeczka. Wlej na patelnię 3 szklanki oleju, na tyle dużo, żeby oponki w nim pływały. Poczekaj aż olej dobrze się rozgrzeje, kładź oponki partiami tak, by się nie stykały. Piecz z obu stron na złocisty kolor. Zdejmuj oponki widelcem lub wykałaczką, układaj na warstwę papieru kuchennego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Po ostygnięciu możesz posypać oponki cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie dosypuj zbyt hojnie mąki bo oponki będą twarde:)![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się