Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotowanie oponek to doskonały pomysł na wspólnie przyrządzone śniadanie. Dziecko będzie zadowolone:) Mama, tata również;)

Składniki:

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier puder 80 gramów
serek homogenizowany 4 sztuki
jaja 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 szczypta
ocet 3 łyżki

Do posypania:

cukier puder 1 łyżka

Do smażenia:

olej 3 szklanki

Porada

Nie dosypuj zbyt hojnie mąki bo oponki będą twarde:)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Z przygotowanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj na placek grubości 1cm. Za pomocą szklanki z ciasta wycinaj kółka, następnie w środku kółek kieliszkiem wycinaj drugie, sporo mniejsze kółeczka. Wlej na patelnię 3 szklanki oleju, na tyle dużo, żeby oponki w nim pływały. Poczekaj aż olej dobrze się rozgrzeje, kładź oponki partiami tak, by się nie stykały. Piecz z obu stron na złocisty kolor. Zdejmuj oponki widelcem lub wykałaczką, układaj na warstwę papieru kuchennego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Po ostygnięciu możesz posypać oponki cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:50
Często przygotowuję takie oponki dla wnuków którzy je uwielbiają.;)
bietka 18.02.2019 20:35
Oponki są bardzo smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak