Oponki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowanie oponek to doskonały pomysł na wspólnie przyrządzone śniadanie. Dziecko będzie zadowolone:) Mama, tata również;)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier puder

    80 gramów
  • serek homogenizowany

    4 sztuki
  • jaja

    2 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • ocet

    3 łyżki

Do posypania:

  • cukier puder

    1 łyżka

Do smażenia:

  • olej

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z przygotowanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj na placek grubości 1cm. Za pomocą szklanki z ciasta wycinaj kółka, następnie w środku kółek kieliszkiem wycinaj drugie, sporo mniejsze kółeczka. Wlej na patelnię 3 szklanki oleju, na tyle dużo, żeby oponki w nim pływały. Poczekaj aż olej dobrze się rozgrzeje, kładź oponki partiami tak, by się nie stykały. Piecz z obu stron na złocisty kolor. Zdejmuj oponki widelcem lub wykałaczką, układaj na warstwę papieru kuchennego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Po ostygnięciu możesz posypać oponki cukrem pudrem.
Smacznego!

Dotamisio
Nie dosypuj zbyt hojnie mąki bo oponki będą twarde:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:50
Często przygotowuję takie oponki dla wnuków którzy je uwielbiają.;)
bietka 18.02.2019 20:35
Oponki są bardzo smaczne : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat