Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńkowy obiad

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 5 porcji kotletowych
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
pieprz mieszanka do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
sól do smaku
ziemniaki 1,5 kg
olej do smażenia
WYKAŁACZKA 10 sztuk
opieńki 60 dag
śmietana 1 szklanka
cebula 2 sztuki
chilli 1 sztuka
rosół 800 ml
maragaryna 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńkowy obiad

Kroki postępowania

1
Margarynę wkładamy do woka i rozpuszczamy. Dodajemy obraną i posiekaną cebulę oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. wrzucamy opieńki zerwane z lasu - wczesniej oczyszczamy z "meszku". odcinamy trzony. Po około 15 minutach wlewamy rosół i dusimy wraz z zielem angielskim, liściem laurowym około 40 minut. Następnie dodajemy śmietanę wymieszana z 1/4 szklanka gorcego sosu i mieszamy.
Krok 1 - Opieńkowy obiad foto
2
Doprawiamy wszystko do smaku- magi, mieszanka pieprzu, papryka słodka, chilli, kucharek itp.
Krok 2 - Opieńkowy obiad foto
3
Do ubitych porcji kotletowych dodajemy po kilka opieniek , zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.
Krok 3 - Opieńkowy obiad foto
4
Obtaczamy w przyprawach: wysyupujemy trochę papryki, pieprzu, soli, kucharka- mieszamy i nacieramy każda porcję kotletową. Ziemniaki obieramy, płuczemy i nastawiamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i ubijamy.
Krok 4 - Opieńkowy obiad foto
5
Wykładamy na talerz porcję ziemniaków, polewamy obficie sosem i wykładamy roladkę schabiwą z grzybami- smacznego.
Krok 5 - Opieńkowy obiad foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak