Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki marynowane z gorczycą i majerankiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 1,5 kg
cebula biała 1 średnia
ocet 1 szkl.
woda 4 szkl.
cukier 1/2 szkl.
sól 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
chili w płatkach do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki marynowane z gorczycą i majerankiem

Opieńki oczyścić, obciąż nóżki, a kapelusze obgotować w lekko osolonej wodzie - odcedzić.
Zagotować wodę z octem - doprawić solą i cukrem.
Wsypać gorczycę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, majeranek, chili oraz sporo pieprzu.
Włożyć kapelusze opieniek i gotować na małym ogniu 10-15 minut.
Gorące grzybki przełożyć do słoików, dopełnić marynatą, zakręcić suchymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.05.2013 08:28
lubię takie ale muszą być bardzo dobrze zrobione
eagle 23.10.2012 17:14
W mojej rodzinie też się je od zawsze zbiera :)
Habibi 23.10.2012 09:54
U nas tradycja marynowania opieńków/opieniek jest bardzo długa - od dziecka pamiętam, że mama też marynowała... ale ostatnio dochodzą mnie wieści, że wiele osób wcale ich nie zbiera, choć do niedawna byłam pewna, że to jeden z najbardziej znanych i najczęściej zbieranych grzybków ;)
ziutula
ziutula 22.10.2012 15:23
do zakąseczki jak znalazł
babajaga1969 22.10.2012 14:58
pyszne, dawno ich nie robiłam, ale moja mama zajada się nimi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak