Opieńki marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1 kg
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • ocet

    3/4 szklanki
  • chrzan

    1 łodyga
  • igliwie

  • czosnek ząbki

    1
  • woda

    4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opieńki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z wody, cukru, octu wraz z czosnkiem i pieprzem zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby, dodajemy łyżeczkę gorczycy, łodygę chrzanu, kilka igieł świerkowych i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 07.06.2012 18:11
ja też marynuję opieńki są pyszne
BernadettaP 13.11.2011 14:21
mniam :)
Monika193 20.10.2011 00:23
pyszne
Anna169Hosz 06.09.2011 21:53
Smakowicie wyglądają.
ewaa 30.08.2011 18:40
moja ciocia robi takie grzybki i muszę przyznać że są pyszne:)
Justyna Jussstiii 24.08.2011 08:39
super:)
pacpaw 30.01.2011 11:15
opieńkę chyba ciężko z czymś pomylić - jedynie z opieńką miodową (tą uważam za niejadalną) tylko ta jest bardziej żółtawa. Mam takie lasy z mnóstwem karczy, także zbiór opieniek w moim przypadku jest dosyć prosty :o). Niczym na plantacji. W tym roku ponad 20 słoików zostało zrobionych.
ben-ka 30.01.2011 09:22
Nie zbieram opieniek bo nikt mnie nie nauczył,zawsze się boję,że to jakieś \"psiaki\" ale dostaję i marynuję albo odgotowuję i mrożę.
agnieszka137 28.01.2011 22:28
extra grzybki:)
pacpaw 20.01.2011 20:50
kto pyta nie błądzi. tzn \"jeśli wyjmiesz opieńkę z garnuszka i ją spróbujesz i sobie pomyślisz, kurcze już się zrobiły\" to będzie znaczyło, że ugotowałam grzyba do miękkości. Sądziłem, że dla osoby \"grzybniętej\" taki banał będzie zrozumiały :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat