OPIEŃKI MARYNOWANE.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz kolorowy ziarnisty

    20-30 ziaren
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • woda

    3 szkl
  • ocet 10 %

    1 szkl
  • liść laurowy

    5 szt
  • opieńki

    5 l
  • cebula

    1-2 szt
  • ziele angielskie całe

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie umyć i oczyścić.
Jeśli są młode i drobne pozostawić w całości, większe pokroić.Zalać wodą, dodać cebulę poszatkowaną w piórka, gotować 15 min.Odcedzić.
Przygotować marynatę.
Połączyć wodę z octem, doprawić, zalewa powinna być wyrazista, słodko-kwaśna.
Do garnka z zalewą włożyć grzyby, wymieszać i pozostawić na noc.Przygotować słoiki.Nazajutrz Marynatę z opieńkami zagotować i wrzące wkładać do słoików.Zakręcać, odstawić dnem do góry do wystygnięcia.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 09.08.2011 08:30
uwielbiam
cukiereczek 21.12.2010 08:51
Fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat