Opieńki marynowane

Opieńki marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opieńki

    1 kg.
  • ocet

    1 szkl.
  • woda

    1 litr
  • sól

    1 łyzka
  • cukier

    1/3 szkl.
  • ziele angielskie

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gorczyca

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i obrane grzyby płuczemy.Wkładamy do garnka z wrzącą ,osoloną wodą.Gotujemy około 8-10 min.Osączamy na sicie.Z wody,soli,cukru i octu robimy zalewę.Zagotowujemy i dodajemy grzyby i gotujemy nastepne 8-10 min.Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po około 3 -4 kulki pieprzu,3 kukli ziela i 0.5 łyżeczki gorczycy.Przekładamy opieńki razem z zalewą.Pasteryzujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

17.07.2013 14:07
Bardzo lubię

AURELKA

13.04.2013 20:31
moje ulubione

misia53

10.02.2013 14:19
Uwielbiam marynowane grzybki a opieńki to znam jeszcze z dzieciństwa. Dawno nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat