Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki marynowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 1 kg.
ocet 1 szkl.
woda 1 litr
sól 1 łyzka
cukier 1/3 szkl.
ziele angielskie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Gorczyca biała cała Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki marynowane

Oczyszczone i obrane grzyby płuczemy.Wkładamy do garnka z wrzącą ,osoloną wodą.Gotujemy około 8-10 min.Osączamy na sicie.Z wody,soli,cukru i octu robimy zalewę.Zagotowujemy i dodajemy grzyby i gotujemy nastepne 8-10 min.Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po około 3 -4 kulki pieprzu,3 kukli ziela i 0.5 łyżeczki gorczycy.Przekładamy opieńki razem z zalewą.Pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 17.07.2013 14:07
Bardzo lubię
AURELKA 13.04.2013 20:31
moje ulubione
misia53 10.02.2013 14:19
Uwielbiam marynowane grzybki a opieńki to znam jeszcze z dzieciństwa. Dawno nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak