Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

opieńki marynowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 2.5 kg.
ocet 2.5 szkl.
woda 2 litry
ziele angielskie do smaku
pieprz czarny do smaku
Gorczyca biała cała Prymat do smaku
sól do smaku
cukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: opieńki marynowane

Opieńki dokładnie obieramy ,płuczemy.Obgotowujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie.Następnie osączamy na sicie.Przygotowujemy zalewę z wody(2litry),octu(2.5szkl.),soli(1.5łyżki) i cukru(1/2szkl.).Do gotującej się zalewy dodajemy osączone grzyby i wszystko razem gotujemy przez następne 10 min.Do słoiczków wkladamy po 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 0.5łyż. gorczycy i gorące opieńki wraz z zalewą.Zakręcone sloiczki stawiamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 12.07.2013 14:36
Marynowane są pyszne :)
cooleczka 26.04.2013 12:52
nigdy nie miałam okazji spróbować opieniek
kasiek 20.10.2012 21:15
też robię
EWI 20.10.2012 09:19
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak