opieńki marynowane

opieńki marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opieńki

    2.5 kg.
  • ocet

    2.5 szkl.
  • woda

    2 litry
  • ziele angielskie

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • gorczyca

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • cukier

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opieńki dokładnie obieramy ,płuczemy.Obgotowujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie.Następnie osączamy na sicie.Przygotowujemy zalewę z wody(2litry),octu(2.5szkl.),soli(1.5łyżki) i cukru(1/2szkl.).Do gotującej się zalewy dodajemy osączone grzyby i wszystko razem gotujemy przez następne 10 min.Do słoiczków wkladamy po 2 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 0.5łyż. gorczycy i gorące opieńki wraz z zalewą.Zakręcone sloiczki stawiamy do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

12.07.2013 14:36
Marynowane są pyszne :)

cooleczka

26.04.2013 12:52
nigdy nie miałam okazji spróbować opieniek

kasiek

20.10.2012 21:15
też robię

EWI

20.10.2012 09:19
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat