Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki marynowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
woda 2 szklanki
ocet 1/2 szklanki
sól 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz ziarnisty
opieńki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki marynowane

Grzyby oczyścić pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, wodę, sól, cukier, przyprawy. Zagotowujemy, obgotowujemy 30 minut, na koniec dodajemy ocet. Grzyby przekładamy do słoików (wyparzonych), zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy, nie pasteryzujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 13.09.2012 21:40
kiedyś jadłam takie
SmacznaPyza 03.08.2011 10:56
opieńki to taki gatunek grzybów, na który niektórzy mogą być uczuleni - z racji tego, że pasożytują na rozkładającym się drewnie zawierają czasami jakąś uczulającą substancję. Powinno się dla bezpieczeństwa obgotować je najpierw przynajmniej raz i wodę wylać a dopiero potem rozpocząć przygotowywanie właściwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak