Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opiekane ziemniaczane kuleczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
oliwa
Papryka słodka mielona Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Opiekane ziemniaczane kuleczki

Kroki postępowania

1
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wkładamy do miski i dzielimy je na cztery części, jedną część wyciągamy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną - wyrabiamy wszystkie cztery części ziemniaków z mąką na gładką masę. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut po wypłynięciu na wierzch. |Do wody można dodać odrobinę oleju
Krok 1 - Opiekane ziemniaczane kuleczki foto
2
Wyciągamy, przepłukujemy zimną wodą. Do miseczki wbijamy jajko dodajemy przyprawy i roztrzepujemy do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kluseczki panierujemy na przemian w jaku i bułce - pieczemy na rozgrzanej oliwie bądź oleju na złoty kolor.
Krok 2 - Opiekane ziemniaczane kuleczki foto
3
Po wyciągnięciu z patelni dobrze jest odsączyć tłuszcz ręcznikiem kuchennym.
Krok 3 - Opiekane ziemniaczane kuleczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.03.2014 09:48
smaczne ziemniaki
Ela15 12.08.2013 08:25
super te ziemniaczki muszą smakować
Magula 04.08.2012 09:40
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak