Omurice - wersja Buni

Omurice - wersja Buni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gulasz

    0,5 szklanki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • słodka śmietanka

    2 łyżki
  • sól

    - szczypta
  • olej

    2 łyżki
  • ryż

    0,5 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna . Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę .
Wymieszać ryż z gulaszem i pietruszką . Jajka wymieszać ze śmietanką - osolić . Na patelni rozgrzać olej . Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet na małym gazie . Kiedy już zetnie sie całkowicie wyłożyć na środek farsz . Założyć jeden bok , potem drugi . Przykryć patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz . Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać mu owalny kształt .
Udekorować .Jeść łyżką .
Można robić z gulaszem drobiowym , wieprzowym , wołowym .W oryginale był kurczak duszony z cebulą , czosnkiem , pomidorami .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna146 06.06.2011 07:38
ciekawy przepis
novita26 31.05.2011 11:39
mniam
Katarzyna/kate1980 29.05.2011 21:24
pyszności
agnieszka214 29.05.2011 11:24
smaczne
Gabriela7 29.05.2011 08:08
fajne
iwa643 29.05.2011 07:56
fajne
Agnieszka_B 28.05.2011 22:03
Wspaniale się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat