Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlety z bitą śmietaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 szczypta
olej 1 łyżeczka

Dodatkowo

śmietana kremówka 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Omlety z bitą śmietaną

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając masę. Wbijam jajka, dodaję olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wylewam na nim ciasto tworząc owalne placki. Wkładam do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika, piekę na złoty kolor (ok. 8-10min) Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie odrywam biszkopty od papieru i lekko zginając owijam wokół drewnianego trzonka, np. tłuczka do mięsa. Pozostawiam w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia. Ubijam śmietanę na sztywno. Wnętrze omletów wypełniam bitą śmietaną i owocami (lub sosem owocowym). Schładzam w lodówce. Podaję oprószone cukrem pudrem lub/i oblane czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 13.06.2014 09:31
wspaniałe ,aż ślinka loeci
Magula 11.06.2014 09:09
Mniam nie mam żadnych wątpliwości że to było pyszne
Lis 10.06.2014 22:39
Super Ci wyszły te omlety - chciałabym aby i mi takie ekstra kiedyś wyszły:)
barbara11561 10.06.2014 22:25
takie pyszności znikają u mnie w mgnieniu oka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak