Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet ze szpinakiem i serem taleggio

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
liście szpinaku 2 garści
cebula 1/5 szt. (małe)
ser Taleggio 25 g
koperek 1 gałązka
sól
pieprz
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet ze szpinakiem i serem taleggio

Niewielką ilość masła rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rumienimy, dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę, ściągamy z patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Na patelnię wrzucamy znowu niewielką ilość masła, wylewamy jajka, równo rozprowadzamy, smażymy powoli na niewielkim ogniu, jajka mają się ściąć z wierzchu (dla pewności można na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Na omlet wykładamy szpinak i kawałki sera, składamy go na pół, jeszcze chwilę smażymy. Przed podaniem posypujemy go poszatkowanym koperkiem. Ja omlet na talerzu przekroiłam jeszcze na pół i położyłam jeden kawałek na drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak