Omlet z zielonymi szparagami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    6-7 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    4-5 sztuk
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • jajko

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce.

Grubsze końce delikatnie oskrobać nożem.

Wstawić szparagi do gotującej się wody, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię i gotować około 5 minut, po czym zahartować je w zimnej wodzie.

Na patelni roztopić masło, dodać szparagi i lekko je podsmażyć.

Zdjąć z patelni.

Jajka wbić do miski, doprawić solą, pieprzem, papryką i bardzo dobrze roztrzepać przy pomocy rózgi.

Im bardziej jajka będą napowietrzone, tym bardziej omlet będzie puszysty.

Masę jajeczną wlać na tą samą patelnię, na której smażyły się szparagi.

Smażyć omlet, delikatnie zagarniając masę od brzegów patelni do środka.

Gdy masa lekko się zetnie ułożyć na wierzchu szparagi, pokrojone pomidorki i pokrojoną dymkę.

Smażyć, aż spód lekko się zarumieni.

Odwrócić na drugą stronę i znów lekko podsmażyć.

Katarzyna26
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 16.06.2016 12:28
bardzo fajny omlet
Ola1984 13.06.2016 11:19
Pyszny pomysł na omleta :) Zjadłabym z przyjemnością :)
w mojej kuchni 13.06.2016 11:18
same pyszności
jagoda5913 13.06.2016 00:39
super pomysł
mysza75 12.06.2016 22:07
pyszny omlecik
Katarzyna59 12.06.2016 21:12
przepyszny!!!
SzczyptaChili 12.06.2016 20:55
Idealny na śniadanie we dwoje :) Pycha :)
Urszula Świeca 12.06.2016 18:34
Pyszne danie))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat