Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szparagi zielone
6-7 sztuk -
pomidorki koktajlowe
4-5 sztuk -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka -
jajko
3 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta -
masło
Sposób przygotowania
Grubsze końce delikatnie oskrobać nożem.
Wstawić szparagi do gotującej się wody, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię i gotować około 5 minut, po czym zahartować je w zimnej wodzie.
Na patelni roztopić masło, dodać szparagi i lekko je podsmażyć.
Zdjąć z patelni.
Jajka wbić do miski, doprawić solą, pieprzem, papryką i bardzo dobrze roztrzepać przy pomocy rózgi.
Im bardziej jajka będą napowietrzone, tym bardziej omlet będzie puszysty.
Masę jajeczną wlać na tą samą patelnię, na której smażyły się szparagi.
Smażyć omlet, delikatnie zagarniając masę od brzegów patelni do środka.
Gdy masa lekko się zetnie ułożyć na wierzchu szparagi, pokrojone pomidorki i pokrojoną dymkę.
Smażyć, aż spód lekko się zarumieni.
Odwrócić na drugą stronę i znów lekko podsmażyć.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.![]()
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się