Omlet z serkiem ricotta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • ser ricotta

    1 opakownie
  • cukier puder

    3 łyżki
  • owoce

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*zasada omletów biszkoptowych - na każde 1 jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej- jeśli ktoś z Was chciałby zwiększyć porcję. Z podanych składników wychodzą 4 sztuki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na koniec żółtka. Przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (można posmarować pędzelkiem patelnie oliwą).
Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Jeśli nie posiadamy małej patelni to wlewamy łyżkę masy na środek patelni i delikatnie łyżką rozprowadzamy masę, aby zachował się kształt niewielkiego koła.
Ser przekładamy do miseczki dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką, aż do połączenie sie składników.
Na każdy omlet nakładamy ser i składamy na pół. Podajemy posypany cukrem pudrem oraz dowolnymi owocami.
Omlet można również jeść z samym dżemem albo bita śmietaną. Polać dowolną polewą.
Najlepsze na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 09.01.2013 18:48
tak piękny że jem oczami :)
Kulinarna Ja 28.11.2012 11:02
smaczne to! az burczy w brzuszku! :)
miroslawa 28.11.2012 05:27
fajna prezentacja
Poison1988 27.11.2012 12:38
świetnie się prezentuje :)
angelika14 27.11.2012 11:10
ooo z ricottą jeszcze nie robiłam , z ciekawości zrobię
Joanna108 27.11.2012 11:04
coś dla mojej córci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat