Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Omlet

jajko 4 szt.
ser żółty 100 g (Ementaler)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Pasta z pomidorów

pomidory 3 - 4 szt.
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
oliwa 1 łyżka

Grzanki

pieczywo tostowe 2 -3 kromki

Porada

Pomysł zaczerpnięty od Doradcy Smaku :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/315742/doradca-smaku-odc.-31-omlet-francuski-i-tosty-z-pasta-pomidorowa.html

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z serem

Pasta z pomidorów:
1. Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę.
2. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie grzanek:
Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący.
Przygotowanie omletu:
1. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę.
3. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż topi się ser żółty. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 03.11.2016 17:44
wygląda apetycznie
Ola1young 03.11.2016 15:49
pyszne śniadanie
Motorek 03.11.2016 09:10
lubię takie śniadanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak