Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 szt -
mleko
80 ml -
sól
1/2 łyżka -
natka pietruszki
2 łyżka -
pieczarki
150 g -
masło
4 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Omlet z grzybami
W piekarniku suszyć w temperaturze do 50 stopni
.Jajka wymieszać z mlekiem, dodać kaszę mannę oraz sól i wyrobić ciasto. Odstawić na chwilę, po czym dodać pietruszkę.
Grzyby oczyścić, w razie potrzeby opłukać i osuszyć w lnianej ściereczce. Pokroić na 2-milimetrowe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i kolejno z obu stron smażyć cztery omlety na złoty kolor. Usmażone przełożyć na podgrzane talerze. Proponuję smażyć jednocześnie na dwóch patelniach, w ten sposób można zaoszczędzić sporo czasu.
Komentarze (4)