Omlet z grzybami

Omlet z grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • mleko

    80 ml
  • sól

    1/2 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżka
  • pieczarki

    150 g
  • masło

    4 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Omlet z grzybami

Suszone grzyby należy przed użyciem namoczyć. Własnoręcznie zebrane grzyby pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na pergaminie i ususzyć, najle piej na świeżym powietrzu.
W piekarniku suszyć w temperaturze do 50 stopni
.Jajka wymieszać z mlekiem, dodać kaszę mannę oraz sól i wyrobić ciasto. Odstawić na chwilę, po czym dodać pietruszkę.
Grzyby oczyścić, w razie potrzeby opłukać i osuszyć w lnianej ściereczce. Pokroić na 2-milimetrowe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i kolejno z obu stron smażyć cztery omlety na złoty kolor. Usmażone przełożyć na podgrzane talerze. Proponuję smażyć jednocześnie na dwóch patelniach, w ten sposób można zaoszczędzić sporo czasu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

novita23 19.05.2011 08:16
super
Marcin46
Marcin46 08.10.2010 12:17
Należało by spróbować z grzybami leśnymi. Np. Rydze ;)
iwona332 27.09.2010 01:15
super
marta639 17.09.2010 18:41
Fajowskie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat