Przepis i sposób przygotowania na: Omlet warzywny z ośmiorniczkami
Boczek wędzony, szynkę pokroić i podsmażyć, dodać obraną, pokrojoną cebulę czerwoną oraz oczyszczone pokrojone w drobną kostkę papryki.
Podsmażać do miękkości warzyw, dodając pokrojone suszone pomidory.
Natkę pietruszki oraz cebulkę zieloną posiekać.
Parówki cienkie ponacinać tak jak ośmiornice, włożyć ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego (jako oczy), a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obydwu stron. Zdjąć z patelni na talerz.
Jajka rozbełtać z przyprawami, z mlekiem oraz z natką pietruszki. Rozbełtane jajka wlać na warzywa i podsmażać do ścięcia jajek, pod koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
Omlet zsunąć na talerz i ułożyć na nim parówkowe ośmiorniczki.
Podawać z grzankami.