Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet po turecku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
oliwki zielone 5 szt
proszek do pieczenia 1 szcz
biały ser 100 gr
pieprz 1 szcz
Majeranek suszony Prymat 1 szcz
jogurt naturalny 2 łyżki
sól 1 szcz

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet po turecku

Kroki postępowania

1
Wbijam białko i wraz ze szczyptą soli ubijam je na gęstą pianę.
Krok 1 - Omlet po turecku foto
2
Dodaję żółtko, proszek do pieczenia mąkę i mieszam krótko, ale wystarczająco by znikły grudki. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej.
Krok 2 - Omlet po turecku foto
3
Nalewam ciasto i rozprowadzam w na kształt koła na patelni.
Krok 3 - Omlet po turecku foto
4
Oliwki kroje w paski, a ser w kostkę, układam na omlecie.
Krok 4 - Omlet po turecku foto
5
Zginam omlet w pół jak na zdjęciu i smażę jeszcze 3 min pod przykryciem.
Jeśli środek się nie ścina można na chwilę przewrócić na drugą stronę.
Przekładam na talerz, polewam jogurtem. Posypuję pieprzem i ziołami.
Krok 5 - Omlet po turecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 24.05.2014 18:49
no fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak