Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

jajko 3 duże
mleko kokosowe 1/3 szkl.
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
mąka pszenna typ 450
olej do smażenia

DODATKI

jogurt grecki
dżem

Porada

Aby sprawdzić, czy środek jest upieczony wystarczy naciąć powierzchnię omletu przez środek placka - ja to robię łopatką do odwracania. * Zamiast jednego dużego grzybka można usmażyć więcej małych.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą

Kroki postępowania

1
Jajka roztrzepać z solą, sodą i cukrem (może być waniliowy), dolać mleko kokosowe i wymieszać dokładnie.
Krok 1 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto
2
Dosypać mąkę kukurydzianą i roztrzepać całość na jednolite ciasto.
Krok 2 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto
3
Dodać nieco mąki pszennej, aby zagęścić masę.
Krok 3 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto
4
Na niewielką ilość lekko rozgrzanego oleju wylać masę omletową, nakryć pokrywką, aby omlet się łatwiej ścinał i ładnie wyrósł.
Krok 4 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto
5
Kiedy spód jest zrumieniony można ostrożnie odwrócić na drugą stronę.
Krok 5 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto
6
Dosmażyć chwilę pod pokrywką, następnie odkryć na kilka minut.
Omlet jest gotowy, kiedy dotknięty środek placka jest zwarty i sprężysty.
Krok 6 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto
7
Pokroić w cząstki i podawać, dopóki jest ciepły, z dodatkiem ulubionych dżemów (konfitur), jogurtu lub twarożku.
Krok 7 - Omlet / grzybek z mlekiem kokosowym i mąką kukurydzianą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.09.2014 13:47
Bardzo lubimy takie omleciki na słodko i przeważnie eksperymentuję w nich z różnymi mąkami - najczęściej jednak mieszam pszenną i kukurydzianą... taki wypróbowany duet :)
Futka 04.09.2014 13:32
Świetny pomysł na smaczny omlet :)
Habibi 01.09.2014 12:13
w sam raz na te chwile, kiedy dopada nas chęć na coś słodkiego przy śniadaniu lub kolacji ;)
Aleksandra/Olcia 30.08.2014 19:30
pychotka jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak