Omlet "grzybek" smak dzieciństwa

Omlet "grzybek" smak dzieciństwa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 płaskie łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • olej

    3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Omlet "grzybek" smak dzieciństwa foto

Z białek jaj ubić sztywną piane z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka wymieszane z mlekiem.

Krok 2 - Omlet "grzybek" smak dzieciństwa foto

Dodać mąkę i delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć piany.

Rozgrzać patelnię i przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem (nie smażymy omleta na oleju, a nie powinno się smażyć na suchym teflonie, jeżeli mamy nieprzywierającą patelnię np. ceramiczną możemy nie smarować jej olejem).

Krok 3 - Omlet "grzybek" smak dzieciństwa foto

Wylać masę na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem (około 4 minuty), następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i dopiec bez przykrycia.

Aleksandra/Olcia
Omlet jemy na słodko, najczęściej z dżemem, cukrem pudrem, nutellą, owocami lub jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 22.05.2015 11:46
Robię bardzo podobny omlety. Wychodzi taki puszysty i delikatny.
jagoda5913 22.05.2015 11:32
Super przepis
Aleksandra/Olcia 22.05.2015 11:19
wypróbuj...bardzo szybkie i pyszne,znika w oka mgnieniu.mąż pochłania z nutellą,ja z jogurtem lub dżemem
gosia1988 21.05.2015 20:28
ale bym zjadła...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat