Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Wystarczy kilka jajek, garść młodego bobu, plasterek szynki parmeńskiej o subtelnym i bogatym smaku oraz odrobina pachnącego świeżością kopru. Letnie, pożywne śniadanie gotowe!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajko

    2 szt.
  • szynka parmeńska

    1 plaster
  • bób

    2 łyżka
  • koperek

    1 gałązka
  • masło klarowane

    1 łyżek
  • pieprz kolorowy

    2 szczypt
  • sól do smaku

    2 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu kawałki szynki parmeńskiej oraz bób.
Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu świeże gałązki koperku. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat