Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet francuski z groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
mleko 2 łyżki
groszek zielony 0,5 puszki
żółty ser starty 1 łyżka
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Posiekaną natkę można także dodać do masy jajecznej. Omlety nadziewa się nie tylko groszkiem, ale również kalafiorem, szparagami czy pieczarkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet francuski z groszkiem

Jaja wybić do kubeczka, wlać mleko, wsypać po szczypcie soli i pieprzu, roztrzepać; masa nie powinna być ubita, tylko lekko spieniona. Wylać ją na rozgrzany na patelni tłuszcz. W czasie smażenia poruszać patelnią i lekko podważać brzegi omletu, aby masa spływała na dno. Gdy powierzchnia będzie lekko galaretowata, a spód ścięty, na jedną połowę omletu wyłożyć osączony groszek, przykryć drugą, smażyć jeszcze przez chwilę, zsunąć na talerz. Posypać serem i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak