Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet biszkoptowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 4
cukier łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet biszkoptowy

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubijać pianę, stopniowo dodając cukru, by w efekcie piana stała się błyszcząca i dość sztywna. Następnie do ubitej już piany dodajemy żółtka i mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, by nie utracić puszystości. Na patelni rozgrzewamy olej. Równomiernie wylewamy pianę na patelnię i smażymy na jak najmniejszym ogniu. Po ok. 1 minucie przewracamy omlet na drugą stronę. Po kilkakrotnym przewróceniu sprawdzamy widelcem czy środek nie jest surowy. Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem dodając owoce, śmietanę itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 23.09.2011 14:01
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak