Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Omelette au fromage, DS XXIII, odc. 34

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Omelette au fromage, czyli przepis na francuski omlet z serem. To idealna opcja na pyszne, sycące śniadanie. Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego prezentuje się równie fantastycznie. Czego chcieć więcej?

Składniki:

jajko
8 sztuk
masło klarowane
200 gramów
ser żółty starty
100 gramów
twaróg tłusty
200 gramów
śmietana
2 łyżki
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Do podania:

posiekany szczypiorek
grzanki

Przepis i sposób przygotowania na: Omelette au fromage, DS XXIII, odc. 34

Omelette au fromage został usmażony na maśle klarowanym, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko przypalenia. Jeśli chcecie uzyskać omlet na kształt croissanta, koniecznie obejrzyjcie odcinek, na którym pokazuję, jak uzyskać dokładnie taki efekt. Całość uzupełniłem o grzanki, na które możecie położyć twarożek lub potraktować jako smakowity, chrupiący dodatek.

Jak przygotować omelette au fromage?

1

W misce łączymy twaróg ze śmietaną. Doprawiamy Pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat, Ziołami kuchni polskiej Prymat oraz Papryką słodką Prymat. Mieszamy. 

2

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól do smaku. Ubijamy do uzyskania jednorodnej masy. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Wlewamy połowę masy jajecznej i smażymy, aż omlet będzie ścięty od spodu. Wierzch posypujemy serem.

3

Składamy omlet na pół i smażymy około 1-2 minuty, przewracamy na drugą stronę. Powtarzamy czynności do przygotowania drugiego omleta (opcjonalnie można dodać do drugiego omleta drobno pokrojoną szynkę). Gotowe omlety wykładamy na talerz i podajemy z twarożkiem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

4

Na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy sól i szczypiorek. Na tak przygotowanym maśle obsmażamy grzanki. 

5

Omlet podajemy z grzankami.

Szukacie różnorodnych inspiracji na pyszne śniadania? Omelette au fromage to tylko jedna z propozycji. Sprawdźcie również:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak