Przepis i sposób przygotowania na: Omelette au fromage, DS XXIII, odc. 34
Omelette au fromage został usmażony na maśle klarowanym, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko przypalenia. Jeśli chcecie uzyskać omlet na kształt croissanta, koniecznie obejrzyjcie odcinek, na którym pokazuję, jak uzyskać dokładnie taki efekt. Całość uzupełniłem o grzanki, na które możecie położyć twarożek lub potraktować jako smakowity, chrupiący dodatek.
Jak przygotować omelette au fromage?
W misce łączymy twaróg ze śmietaną. Doprawiamy Pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat, Ziołami kuchni polskiej Prymat oraz Papryką słodką Prymat. Mieszamy.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól do smaku. Ubijamy do uzyskania jednorodnej masy. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Wlewamy połowę masy jajecznej i smażymy, aż omlet będzie ścięty od spodu. Wierzch posypujemy serem.
Składamy omlet na pół i smażymy około 1-2 minuty, przewracamy na drugą stronę. Powtarzamy czynności do przygotowania drugiego omleta (opcjonalnie można dodać do drugiego omleta drobno pokrojoną szynkę). Gotowe omlety wykładamy na talerz i podajemy z twarożkiem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy sól i szczypiorek. Na tak przygotowanym maśle obsmażamy grzanki.
Omlet podajemy z grzankami.