Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwkowa pizza

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 30 dag
olej 3 łyżki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 3 dag
cukier 3/4 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/3 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 do ciasta
białko do smarowania

SOS POMIDOROWY

pomidory krojone z puszki 3/4 puszki
Bazylia suszona Prymat
tymianek
sól do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia

NADZIENIE

oliwki 15 dag (mieszanka czarne i zielone
ser feta kilka kostek
ser mozarella 10-15 dag
cebula 1 sztuka
pieczarki 40 dag
olej do smażenia
bazylia świeża do podania
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Porada

Zamiast wykonywać sos można użyć gotowego, gęstego koncentratu pomidorowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwkowa pizza

CIASTO:
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.


Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. Formujemy szersze brzegi.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Środek smarujemy pomidorowym sosem.

Na sos wykładamy przygotowane wcześniej pieczarki. Na pieczarki wykładamy oliwkową mieszankę oraz kilka kostek sera feta.

Pizze wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem.

Gotową podajemy oprószoną posiekaną bazylią. Można polać ketchupem.
SOS:
Olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy pomidory z puszki. Dokładamy przyprawy wg uznania. Dusimy razem około 10-15 minut, do momentu zgęstnienia. Gotowy sos miksujemy i wykładamy na ciasto.
NADZIENIE;
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki i razem smażymy. Doprawiamy do smaku. Letnie pieczarki wykładamy na sos pomidorowy.

Oliwki przed nałożeniem przekrawamy na połowy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Bazylie kroimy tuż przed podaniem.





PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 02.07.2015 17:19
idealne zestawienie
Megi 16.06.2015 07:28
fajny pomysł na smaczną pizze
atort111
atort111 19.05.2015 17:56
każdy lubi pizzę
ilka01 01.02.2015 08:55
super, moje smaki :)
caralajna 31.01.2015 20:06
świetna, uwielbiam oliwki
Anna169Hosz 31.01.2015 18:14
Pyszna pizza!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak