Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwki w oliwie czosnkowo-ziołowej

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwki zielone 1 słoik
oliwa
czosnek 1 główka
zioła włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwki w oliwie czosnkowo-ziołowej

Czosnek podzielić na ząbki, obrać z łupinek - 3 ząbki wycisnąć przez praskę, resztę pozostawić w całości.
Rozgrzać oliwę, dodać całe ząbki czosnku i ogrzewać, aż oliwa nabierze czosnkowego smaku - wyłowić czosnek, a do oleju dodać trochę ziół włoskich, wyciśnięty czosnek i nieco pieprzu - wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Przed zalaniem oliwek ponownie podgrzać.

W międzyczasie odcedzić jak najdokładniej oliwki z zalewy solnej i włożyć do suchego słoika przekładając ząbkami czosnku z oliwy.
Zalać przyprawioną oliwą (można ją wcześniej odcedzić), zakręcić suchą pokrywką i odstawić do lodówki przynajmniej na 1-2 dni do zmacerowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 09.02.2017 21:45
super polecam przepis
Klausia 17.01.2016 19:09
muszę koniecznie spróbować
Habibi 01.02.2013 13:38
Tak przygotowane oliwki są bardzo aromatyczne, a co najważniejsze, taką oliwę wykorzystać można nie tylko do surówek czy sałatek, ale też do pizzy, pieczenia mięsa czy gulaszu, a nawet do bigosu czy leczo!
pajbek 27.12.2012 00:20
Super :-)
parysek10 26.12.2012 14:11
przepadam za oliwkami
Sylwia56
Sylwia56 26.12.2012 10:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak