Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Olej cytrynowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej z pestek winogron 1 szkl.
olej rzepakowy 1 szkl.
cytryny 2-3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Olej cytrynowy

Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Zetrzeć skórkę na cieniutkie wiórki lub bardzo drobno posiekać - zalać olejem z pestek winogron oraz rzepakowym. Wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce.
Po 2-3 tygodniach odcedzić.
Używać do sałatek, surówek, warzyw pieczonych, ciast oraz do smarowania mięsa na grillu.

Ciekawy smak można uzyskać łącząc olej z pestek winogron z naturalną oliwą - jednak nie każdy lubi smak i aromat oliwy, dlatego można ją zastąpić np. olejem słonecznikowym.
Najsmaczniejszy olej cytrynowy wychodzi z połączenia olejów tłoczonych na zimno!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 26.08.2013 15:00
Świetny pomysł muszę spróbować:)
Jadwiga/Jaga85 18.08.2013 13:49
Super pomysł. Muszę taki sobie zrobić!!!
Habibi 15.08.2013 08:33
W przepisie podałam olej rzepakowy, ale oryginalnie robiłam z oliwy połączonej właśnie z olejem z pestek winogron, co powodowało, że oliwa stała się łagodniejsza w smaku... nie każdy jednak lubi naturalną oliwę, dlatego warto spróbować z innymi olejami - można połączyć również z olejem słonecznikowym, który nie ma mocnego smaku.
Habibi 15.08.2013 08:30
Ja tego oleju używam przede wszystkim do pieczonej papryki, jaką robię do słoików na zimę :) Ale wypróbowałam też do surówek, do pieczonych warzyw, do marynowania mięsa na grill i do smarowania mięs podczas pieczenia... możliwości są spore :)
Halina14 15.08.2013 08:16
fajny pomysł
w mojej kuchni 14.08.2013 23:49
do wypróbowania przepis...lubię dobre oleje smakowe polać na bagietkę lub tosta...
migotka28 14.08.2013 22:02
fajny pomysł dla mnie do sałtek w sam raz
joanna__s 14.08.2013 21:15
Oczywiście do czego jeszcze można go użyć.
joanna__s 14.08.2013 21:14
Oryginalny przepis, jeszcze nie spotkałam się z tego typu olejem. Ciekawe do czego można go użyć i jaki ma smak.
sasanka 14.08.2013 20:54
sam aromat :)
owca441 14.08.2013 20:34
ciekawy pmysl
halina17 14.08.2013 20:29
Dobry pomysł .
artur7 14.08.2013 19:56
apetyczny pomys
Ilona_eS 14.08.2013 19:29
rewelacyjny pomysł. Nigdy nawet nie pomyslabym chyba ze mozna zrobic olej cytrynowy:)
IwonaDD 14.08.2013 19:18
rewelacjyjny!!!!!!
Pyszota 14.08.2013 18:56
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak